Deze is voor jou

 

Voor de mensen die dit jaar zichzelf voorbij liepen, die opgebrand zijn, voor wie het leven veel te veel verplichting is. Voor iedereen die geen ruimte ziet om op ontdekking te gaan, die klem zit in het leven waar je in zit.

 

Voor de homoseksuele priesters die bang zijn om hun baan kwijt te raken, voor de mannen die niet boos durven worden op vrouwen. Voor mensen die niet weten hoe ze hun handen thuis moeten houden. Voor mensen die niet weten hoe ze iemand liefdevol kunnen aanraken. Voor mensen die dat niet durven. Voor iedereen die z’n grenzen niet voelt en geen bevrijding. Voor mensen die vrijen zien als een moetje. Voor mensen die van zichzelf niet mogen voelen dat ze verliefd zijn op meerdere mensen. Voor mensen die zich schamen voor hun fantasieën. Voor mensen die soms bang zijn voor hun huisgenoot.

Voor iedereen die vergeten is waar je als kind van droomde. Voor muzikanten waar niemand voor applaudisseert. Voor schrijvers die niet gelezen worden. Voor iedereen die zichzelf verwijten maakt. Voor iedereen die boos is op de wereld. Voor iedereen die zijn/haar werk voor niets beschouwd. Voor iedere zzp’er die zich schaamt voor het gebrek aan opdrachten. Voor iedereen die leeft in geestelijke of financiële armoede. Voor iedereen die niet meer met zijn of haar geheimen wil leven:

 

Er is ergens iemand die je gehoord heeft. Er is ergens iemand die van je houdt.

 

Het afgelopen jaar heb ik veel van mezelf laten zien, onder ander in teksten. Dat is dikwijls spannend geweest. Voor een aantal teksten moest ik de moed uit mijn tenen halen alvorens ik het op mijn website postte. Net als velen ben ik heel bang om veroordeeld te worden: voor wie ik ben, voor wat ik doe, zoals ik leef, voor de keuzes die ik maak. De keerzijde is dat iedere keer dat ik de moed had om de drempel over te gaan dit enorm bevrijdend werkte. Zoiets als een geestelijke bevalling. Het kind dat daaruit geboren wordt heet vrijheid. En dat is iets dat ik iedereen gun. Om je hart te volgen, jezelf bloot te geven is lef en moed nodig, en iemand die je durft te vertrouwen.

 

Dankbaar ben ik voor iedereen die moeite nam om mijn teksten te lezen, er op te reageren. De openhartige momenten die ik met mensen in het afgelopen jaar beleefde hebben leven gegeven, en dat heeft me heel goed gedaan. Dank voor het vertrouwen. Het is voor mij een voorrecht dat je je geheimen met me deelde. Ik wens iedereen die vastloopt, voor wie de beklemming teveel wordt, de moed om ruimte te zoeken die leven geeft, én iemand die je hand wil vasthouden als je die zoekt. Als ik dat ben grijp hem dan maar vast, ik zet je met liefde in het licht. 💕