Tijdverlies

Er is drukte op de weg en dat veroorzaakt tijdverlies. Ik hoorde het op de radio. Tijdverlies. ‘Op welk tijdverlies wil ik op mijn sterfbed nog terugkomen?’ dacht ik.

Kantooruren? Overwerken? Naturalis?

 

Onlangs hoorde ik iemand spreken over de economisering van tijd. Superhot vanaf halverwege 19e eeuw. Sinds de westerse mens gelijk een machine, productief wenst te zijn. We zijn er maar druk mee.

Ik moest denken aan woorden van senioren over spijt. Spijt van hoe de dingen waren gelopen in het leven. Een paar voorbeelden; mannen die veel hadden gewerkt en weinig thuis waren geweest kwamen aan bod. Langlopende conflicten die te laat werden bijgelegd. Mensen die te lang in een liefde hebben geloofd. ‘Ik had er eerder een einde aan moeten maken.’ Of ‘Ik had er eerder aan moeten beginnen.’ Eerder. Later. Minder. Meer. Dat soort helaasheden.

 

Spijt brengt tijdverlies. Een gevoel van verspilling van leven. Dat ondanks dat we hier doorgaans langer rondlopen, toch zo voorbij is.

 

Omgekeerd. Er zijn ook dingen waar ik geen spijt van heb. Van in de zon zitten bijvoorbeeld. Speuren naar adders. Of andere dingen doen die passen bij mijn natuur en waar ik energie van krijg. Van dat soort dingen krijg ik nooit spijt. Vermoedelijk moet er ergens een balans zijn in tijd, anders raakt de boel uit evenwicht en het lichaam uit het lood.

 

Ergens moet er in ons geëconomiseerde leven dan dus ook tijdwinst zijn. Dat je denkt: hè fijn, vandaag weer wakker geworden. Lekker gegeten. Iemand lief gehad. Ik heb het leven toch maar mooi. Morgen waarschijnlijk weer een dag. Tijdwinst.

 

Maar helaas is het ochtendgloren niet voor iedereen een reden om blij te zijn. Als je je in een zwart gat wurmt ervaar je de zonsopgang vaak wel anders. Voor en na de koffie. Waar moet je heen met je verzuim. De tijd gaat ook zo langzaam als je je slecht voelt. Of ligt dat aan mij? Soms zou ik wel wat tijdwinst willen boeken. Op de dagen dat het donker is om me heen bijvoorbeeld. Nee niet per sé vanwege het verzuim, maar vanwege m’n verlangen naar licht. In welke file moet ik dan staan?