Deze is voor jou (2019)


 
Voor de mensen die dit jaar in de war zijn geraakt, die opgebrand zijn, de zin van hun bestaan niet meer zien, voor wie het leven veel te veel verplichting is. Voor iedereen die geen ruimte ziet om op ontdekking te gaan, die klem zit in het leven waar je in zit. Voor mensen wiens lichaam het maatschappelijke tempo niet kan bijbenen. 
 
Voor mensen die geen nee durven zeggen, die bang zijn om hun baan kwijt te raken, voor de mannen die niet boos durven worden op vrouwen. Voor mensen die niet weten hoe ze zich zonder geweld kunnen uitdrukken, voor hen die niet weten hoe ze hun handen thuis moeten houden. Voor vrouwen die hun eigen sexualiteit niet onder ogen durven komen. Voor mensen die anderen niet liefdevol durven aanraken. Voor kinderen die niet boos durven worden op hun ouders. Voor mensen die elkaar niet kunnen vergeven. 

Voor iedereen die niet open en eerlijk durft te zijn tegen zijn/haar partner, voor hen z’n grenzen niet voelt en geen bevrijding. Voor mensen die vrijen zien als een moetje. Voor mensen die van zichzelf niet mogen voelen dat ze verliefd zijn op meerdere mensen. Voor mensen die dat elkaar verbieden. Voor mensen die hun verlangens niet onder ogen durven komen, die zich schamen voor hun fantasieën. Voor mensen die soms bang zijn voor hun huisgenoot. Voor iedereen die de controle niet durft te verliezen. Voor mensen die het onverschillig laat als zijn/haar relaties stuk gaan. Voor iedereen die nu een geliefde moet missen. 

Voor iedereen die vergeten is waar je als kind van droomde. Voor muzikanten waar niemand voor applaudisseert. Voor schrijvers die niet gelezen worden. Voor iedereen die zichzelf verwijten maakt. Voor iedereen die boos is op de wereld. Voor iedereen die zijn/haar werk voor niets beschouwd. Voor iedereen die spijt heeft van zijn keuzes, en voor iedereen die leeft in geestelijke of financiële armoede. Voor mensen die te weinig vertrouwen, liefde of hoop ervaren. Voor iedereen die niet meer met zijn of haar geheimen wil leven:
 
Er is ergens iemand die je gehoord heeft. Er is ergens iemand die van je houdt.
 
Ook het afgelopen jaar heb ik van mezelf laten zien, onder ander in teksten. Dat is dikwijls spannend geweest. Het gaat steeds makkelijker, en ik merk hoe meer ik mezelf toon, hoe vrijer ik me voel. Net als velen ben ik bang om veroordeeld te worden: voor wie ik ben, voor wat ik doe, zoals ik leef, voor de keuzes die ik maak. De keerzijde is dat iedere keer dat ik de moed had om de drempel over te gaan dit bevrijdend werkte. Vrijheid. En dat is iets dat ik iedereen gun. Om je hart te volgen, jezelf bloot te geven is lef en moed nodig, en iemand die je durft te vertrouwen. 
 
Dankbaar ben ik voor iedereen die moeite nam om mijn teksten te lezen, er op te reageren. De openhartige momenten die ik met anderen in het afgelopen jaar beleefde hebben leven gegeven, en dat heeft me goed gedaan. Dank voor het vertrouwen! Het is voor mij een voorrecht dat je je geheimen met me deelde. Ik wens iedereen die vastloopt, voor wie de beklemming teveel wordt, de moed om ruimte te zoeken die leven geeft, én iemand die je hand wil vasthouden als je die zoekt. Als ik dat ben grijp hem dan maar vast, ik zet je met liefde in het licht. 💕