HelpDe expositie Toekomst Denken wordt komend weekend geopend. Er doen maar liefst 75 Drentse kunstenaars mee, waaronder ik met The Hat en The Carousel. Voor een enkele kunstenaar die meedoet aan deze expositie is er een vervolg; een masterclass traject. Invloed daarop heb ik niet echt maar er is ook een publieksjury, met een belangrijke stem. En in die jury zit iedereen die de komende weken zijn stem uitbrengt in het CBK. U, jij, wij! 


Publieksstem. Ik snap hoe dat gaat. Je schreeuwt van de daken dat je meedoet. Overal waar je komt. Je mailt en appt iedereen in je netwerk. Vraagt iedereen of hij/zij het met zijn vrienden deelt, en dat die dan ook op jou stemmen. Bij de juiste toonzetting leidt je enthousiasme dan tot actie. 


Ik voel de druk. Ik vind daar niks aan, en krijg het maar steeds niet voor mekaar om een wervelende tekst te schrijven. Het zit hem denk ik in het fundament van dit idee; competitie hoort mijns inziens thuis op het sportveld. Niet in de kunst. En op het sportveld heb ik niets te zoeken. En ik ben geen verkoper. Zoiets moet het zijn. 


Maar nu moet ik dus meedoen aan zo'n competitie. Ja ik snap wel dat ik ondernemend moet denken, zoals een waardig kunstenaar betaamt. Ik snap wel dat ik mezelf moet laten zien als ik verder wil. Ja misschien komt het er ooit wel van, maar nu ben ik zelf nog niet zo ver, terwijl het een kans is om meer kans te maken op het door mij vurig gewenste vervolgtraject. Ik loop rond met groeiambitie. De spagaat. Voel je met mij de druk? Komt ie: 


'Heb je zin om te helpen om mijn leven op een hoger plan te tillen? Ga dan binnenkort naar het CBK, check de expositie Toekomst Denken, en stem op mij. Nee, niet omdat je mijn werk beter vindt dan dat van een ander, maar omdat je mij dit traject gunt. Meer dan dat je een ander dit gunt. Let op: je stem kan de koers van mijn leven en dat van anderen bepalen. Je kunt er zelf alleen maar dank mee winnen. Zoek het maar uit. Ga maar kijken als je zin en tijd hebt, het is van half feb tot eind maart in CBK, De Fabriek in Emmen. Er is vast veel dat je aanspreekt.' O... wat ben ik ook een loser. Gelukkig is er de troost. Ik lees het advies dat Pieter Derks gaf aan kandidaatverliezers van het Leids Cabaret Festival. Een fragment: 


'... Ze gaan trouwens sowieso wel gelijk krijgen. Dat is het briljante van jury’s. Als je straks toch nog succes hebt zullen ze zeggen: zie je wel, dat Leids Cabaret Festival kwam toen gewoon nog te vroeg. Hadden wij goed gezien. En als je nooit meer op een podium te zien bent zullen ze zeggen: zie je wel, toch net niet goed genoeg. Hadden wij goed gezien.


Het maakt ook niet uit. Uiteindelijk is het namelijk gewoon je eigen schuld. Het ligt niet aan de jury, niet aan het publiek, niet aan een technicus of de volgorde of de presentator – het is helemaal je eigen schuld. En dat, lieve verliezer, is het allerbeste nieuws......' .... Zijn hele bericht lees je met nog veel meer briljante adviezen via deze link.


Zondag ga ik waarschijnlijk zelf kijken hoe de boel er bij hangt. Als je dan ook gaat maken we samen kans op een meet & greet! 


Dank voor je aandacht.