Dromen

 

Heel lang geleden droomde ik veel. Reuzen, kabouters, wolven, elfjes. Ze kwamen allemaal voorbij. Ik mengde ze met de verhalen die m'n moeder me voorlas; Daniel in de Leeuwenkuil, Roodkapje, David en Goliath, Sneeuwwitje, enzo. Je kent ze wel. Ze lopen allemaal goed af. 

 

Ik leefde en speelde de hele dag met de figuren uit m'n dromen en 's avonds ging ik met ze naar bed. Soms schrok ik 's nachts wakker van een enge droom. Dan wilde de reus me vangen, en werd ik bang. Zo stapte ik vaak 's nachts uit bed, en ging ik naar m'n moeder. Ze zei dan dat het wel goed kwam. Dat was genoeg. Ik hoefde nergens bang voor te zijn. Zo bleef ik dromen. 

 

Lang geleden droomde ik van een huis ergens op de prairie, waar ruimte is voor muziek. Ik droomde van de dag dat er mensen zouden zijn die me zagen zoals ik ben, en ik droomde vaak over de dagen dat ik me niet eenzaam meer zou voelen. Steeds hielden mijn dromen en sprookjes me op de been als ik het niet zag zitten. Het universum is vol wonderen. We weten maar zo weinig. 

 

Nu ben ik overdag graag in de natuur, of stel ik me voor dat ik daar ben en 's avonds kijk ik graag naar de sterren. Dan voel ik me groot en klein tegelijk. Ze zijn zo mooi met elkaar en ons verbonden en stralen zo mooi als het heel donker is. De sterren dwingen niet, zeggen ze. Blijkbaar smeed je het pad dat je loopt mee en bepalen we zo samen de koers. Ik weet nog steeds niet of dat waar is, maar ik zie dat de dromen die ik ooit had vaak zijn uitgekomen. Als ik stilsta en terugkijk zie ik ze weer voor me. Er is veel om dankbaar voor te zijn. Misschien ben ik een bofkont. Ik weet het niet. 

 

Wat ik wel weet is dat dromen en verhalen me steeds op weg hebben gehouden. Hoe donker de dagen ook aanvoelden. Hoe donkerder het is om me heen hoemeer ik het licht ervaar.  Ik droom mijn dromen daarom steeds een beetje groter, want als kleine dromen van een meisje uit de middle of nowhere uitkomen, dan durft ze nu ook wel iets grote dromen te laten gebeuren. Als David het kan, kan ik het ook. En jij ook. Er komt steeds meer licht aan.