Het Kwaad

Het kwaad. Ik bestudeerde deze week teksten over dit onderwerp en dit kwam ik tegen; Onverschilligheid. Denken dat je een beter mens kunt worden, of dat je beter bent dan een ander. Uitsluiting. Vernietiging van leven. Mensen overbodig maken. Lafheid. Wegkijken. Kokervisie. Projectie. Niet willen weten of invoelen van waar je toe aanzet. Ingaan tegen de rechten van de mens. Man, er zijn zoveel ideeën over. Nog veel meer dan deze. Er is veel over geschreven, maar waar het vandaan komt weet niemand. Ik ook niet. Het is er. Ik las en dacht over het kwaad in mij. 


Als het in de wereld is, is het immers in de mens. En zo kwam ik uit bij dingen die ik doe, zeg, schrijf, keuzes die ik maak, soms uit zelfbehoud, en hoe ik daarmee anderen soms verdriet doe. Vaak onbewust. Ik kwam bij de stemmetjes die een mens met zich meedraagt, terwijl de meeste mensen deugen. Ja vanaf het begin was het toch goed?! Niemand weet ook wanneer het kwaad mee is gaan lopen in je leven. Zit het in je bloed? Was het er in je wiegje? Kwam het op de kleuterschool? Ik weet het niet, maar zolang de tijd loopt gaat het ook niet weg. Soms steekt het zomaar de kop op. Ik moet me er dus toe verhouden. Gaan staan. 


Het loopt namelijk een leven lang met je mee. Het verleidt je naar donkere plekken, waar angst, haat en vernietiging van leven wacht. Nee het is niet uit op rechtvaardigheid, vergeving en verzoening. Of je rijk bent of arm, bekend of onbekend. Elk mens lijdt, iedereen op zijn eigen manier. Het mooie en gekke van leven is wel dat de meeste mensen toch het goede leven willen; liefde ervaren, verbinding, kennen en gekend worden, rekening houden met jezelf en met een ander. Iets bijdragen aan het leven. Samen eten, drinken en lachen. Onderdak en frisse lucht opsnuiven. Dat soort dingen. Dat blijf ik toch geloven. Ach het is een oud verhaal. Kom steek een kaars aan. Het brengt wat licht. Het maakt verschil.