Zalig Pasen!De intocht van liefde gaat als een optocht; er zijn slingers en ballonnen, en dan begint het afhaken. Om redenen die je niet begrijpt. Kwam je te dichtbij? Sprak je de waarheid? Of wat was het? Je komt er niet achter. Zo gaat het verhaal gewoon. Je pakt je kruis op. En ze slaan een spijker door je hand. Je kijkt de dood in de ogen. Je vraagt of ze je lief willen hebben.* En weg zijn ze. 


Het verhaal van liefde is zo gezien niet echt mooi. Het is alsof je steeds weer door een donkere nacht** moet. En daar hang je dan weer met je goeie gedrag. 


De veertig dagen tijd is in het gevoelsleven een intensieve tijd. De volle maan, de planeten en de sterren werken, en het lichaam reageert daarop. Een wisselwerking. En deze tijd meer dan ik recent heb meegemaakt, teruggeworpen op jezelf. Voor mij waren er ook in deze periode hoogte- en dieptepunten. 


In de goede week sliep ik buiten. Frisse lucht, maar met iets minder slaap. De demonen konden uitstekend hun werk doen. De afgelopen week kreeg ik ze een voor een weer eens om de oren. Herinneringen, spiegels van ver terug. Maar er waren ook sterren en vogels die boven mijn ahoofd nesten aan het bouwen waren, en er kwamen antwoorden. Dankbaar heb ik zo cirkels rondgemaakt en met liefde af kunnen sluiten. 


Zaterdag een paasvuurtje gemaakt, en weer gezien hoe het hout vies en zwart wordt en daarna vuur, en hoe het dan warmte en licht geeft.**  Op paasmorgen draaide ik Eve van Sarah Jarosz en Ave Maria, o autrix viteDat kwam zo uit de hemel vallen. Zo heb ik een nieuw begin gemaakt. 


De rommel die zich in mijn onderbuik zit zal er de komende dagen via menstruatiebloed uitvloeien. Zo reinig ik niet alleen mijn geest maar ook mijn lichaam. En ik begin weer opnieuw. 


Ik geloof dat liefde en het leven sterker is dan de dood. Ik ben dan ook dankbaar dat ik het leven heb, en zo mag leven en groeien. Het is echt een feest. Er staat ons nog zoveel moois te wachten. Slingers en ballonnen. Zalig Pasen! 


* Martinus Nijhoff, De soldaat die Jezus kruisigde


** Donkere Nacht

** Johannes van het Kruis