11. januari 2019
Voel me niet goed vandaag, dat gebeurt wel vaker. Het is niet ernstig, het hoort bij gezond leven. Ik ben blij dat mijn lijf altijd vroegtijdig aan de bel trekt, een burnout zit er voor mij niet in. Een natuurlijk leven maakt dat onmogelijk. Ik kijk the Ballad of Buster Scruggs nog us. Voor de lach op m’n gezicht, voor inspiratie en om nog maar eens onder ogen te komen dat de dood vaak onverwacht komt. Net als ziekte. Voor doodgaan ben ik niet bang, ook niet voor pijn - ik heb met succes twee...
05. januari 2019
Sinds we elkaar voor het eerst ontmoeten, zocht ik je nabijheid en wilde ik je ook vergeten, maar het lukte me niet. Nu als een dwaas, heb je een spijker door mijn hand geslagen en je diep in mij genesteld. Daar boetseerde ik een beeld van je en posteerde je naast mijn andere idolen. In een kooitje. Jij bent het niet, ik weet het. Je wekt me soms tot leven, maar veel kanten van je ken ik helemaal niet. Wat weet ik van je? Wie ben je? Ken je mij? Dikwijls heb ik gedacht hoe het zou zijn als ik...
28. december 2018
Voor de mensen die dit jaar zichzelf voorbij liepen, die opgebrand zijn, voor wie het leven veel te veel verplichting is. Voor iedereen die geen ruimte ziet om op ontdekking te gaan, die klem zit in het leven waar je in zit. Voor de homoseksuele priesters die bang zijn om hun baan kwijt te raken, voor de mannen die niet boos durven worden op vrouwen. Voor mensen die niet weten hoe ze hun handen thuis moeten houden. Voor mensen die niet weten hoe ze iemand liefdevol kunnen aanraken. Voor mensen...
25. december 2018
Net als de afgelopen dagen ben ik moe vandaag. Ik doe pogingen om elke straal licht die er is op te vangen. 's Morgens dans ik bij zonsopkomst, en nadat ik de pony’s heb verzorgd zit ik buiten in de zon onder een boom. De afgelopen dagen heb ik met volle maan m’n gordijnen opengehouden. Er is weinig licht maar het is net genoeg om deze dagen zonder kleerscheuren door te komen, zolang ik de wetten van mijn natuur in acht neem: gezond eten, veel dansen, langer slapen, m'n grenzen respecteren,...
18. december 2018
Iets doen wat je samen leuk vindt, is makkelijk. Maar je leert elkaar beter kennen als je iets doet wat de een wel leuk vindt maar de ander niet. Zo is voor sommige mensen winkelen een paradijselijke ervaring. Niet voor mij. Na een ochtend door Londen te hebben gelopen met mijn oudste dochter, moet ik er echter een keer aan geloven. Ze wil heel graag kleding van een grote winkelketen. Dertien is ze, en ze vindt shoppen geweldig. Ik wil me met liefde in haar leven mengen en elke liefdesrelatie...
10. december 2018
‘Vijftig euro’ zegt de vrouw achter de balie tegen de vrouw aan de andere kant. ‘Dat is niet duur.’ denk ik net iets te hardop. Ik ben in de bibliotheek, en sta bij de balie. De vrouw zegt: ‘Zeg toch maar op, ik kan het nu niet betalen.’ Daar sta ik met m’n opmerking. Ahum. De vrouw loopt weg. Sorry zeggen zit er niet meer in. ‘De gemeente heeft hoop ik toch wel regelingen voor mensen die het niet kunnen betalen?’ vraag ik aan de vrouw achter de balie, waarop ze knikt. Ik...
30. november 2018
Een week geleden is het nu, maar ik krijg het moment niet meer van mijn netvlies. Mijn oudste dochter zat een paar uur achter de piano. Vals en niet meer te stemmen, die piano. Ik besloot dat er snel een alternatief moest komen. Een warm bad, een goed en gestemd instrument, is immers wel een eerste vereiste als je iemand ergens voor wilt aanmoedigen. Op markplaats vond ik een keyboard, van een goed merk. Ik stuurde een berichtje en kon aan het eind van de middag terecht. Opgetogen reed ik naar...
26. november 2018
Achterin de auto beginnen m'n jongste dochter en haar vriendin een gesprekje over Sinterklaas. 'Ik geloof niet meer, zegt haar vriendin, maar ik moet van m'n moeder.... anders is het zielig voor m’n zusje.' Ik kijk even op en ze kijken naar me via het spiegeltje. 'Ik geloof nog wel, zeg ik, 'sommigen zeggen dat het niet waar is maar dat kan me niks schelen.' Ze beginnen te praten over wat je wel en niet mag geloven en welke gevolgen dat dan heeft voor de cadeautjes die komen. We zijn het er...
10. november 2018
De uitnodigingen voor het GLO (Geheime Lijnen Overleg) waren nog maar net de deur uit. Herfst. Over een maand was het weer zover. Henk uit Assen verheugde zich er weer op. Samen met zijn vakbroeders uit het land de hei op: lekker eten, goed glas wijn, en nog een, de vrouwen wild, fles whiskey op tafel, de haren lekker los. Maar er was nog wel een dingetje dat hem niet lekker zat. Vorige week had hij Kees uit Brielle, maar weer eens gebeld. Die had zijn huiswerk al gedaan. Duizend handtekeningen...
07. november 2018
Ben je nog godsdienstig nu je niet meer bij de katholieke kerk hoort? Uit het niets werpt hij me een vraag toe, daar is hij goed in. Ik houd ervan. Ik weet het antwoord niet direct. Ik denk er even over na. Ik wil het eenvoudig houden en splits daarom het woord ‘Godsdienstig’ in tweeën: God en dienstig. God Ik weet niet of God er is. Misschien bestaat God in essentie als een idee, waarvan er veel zijn. Heel veel. Misschien zijn sommige waar, en andere niet. Ik weet het niet. De meeste...

Meer weergeven