10. november 2018
De uitnodigingen voor het GLO (Geheime Lijnen Overleg) waren nog maar net de deur uit. Herfst. Over een maand was het weer zover. Henk uit Assen verheugde zich er weer op. Samen met zijn vakbroeders uit het land de hei op: lekker eten, goed glas wijn, en nog een, de vrouwen wild, fles whiskey op tafel, de haren lekker los. Maar er was nog wel een dingetje dat hem niet lekker zat. Vorige week had hij Kees uit Brielle, maar weer eens gebeld. Die had zijn huiswerk al gedaan. Duizend handtekeningen...
07. november 2018
Ben je nog godsdienstig nu je niet meer bij de katholieke kerk hoort? Uit het niets werpt hij me een vraag toe, daar is hij goed in. Ik houd ervan. Ik weet het antwoord niet direct. Ik denk er even over na. Ik wil het eenvoudig houden en splits daarom het woord ‘Godsdienstig’ in tweeën: God en dienstig. God Ik weet niet of God er is. Misschien bestaat God in essentie als een idee, waarvan er veel zijn. Heel veel. Misschien zijn sommige waar, en andere niet. Ik weet het niet. De meeste...
30. oktober 2018
Kromgebogen over zijn winkelwagen draalt hij door de winkel. Hij zucht zich een weg tussen de mensen. Ik zie hem lopen terwijl ik bij de groente sta. Zijn karretje verraadt zijn leven: een paar blikjes bier en een magnetronmaaltijd. Hij kijkt op als ik even later langs hem loopt. Ik zie dat hij me ziet. Dan recht hij zijn rug en bekijkt me van top tot teen. En weer terug. Och, zegt ie, ‘wat vínd ik dat mooi! Zukse vrolijke kleren!’ Zijn stem is hard en vanuit het niets staat hij de hele...
21. oktober 2018
De bus staat er al, ik doe m'n auto op slot en loop er naar toe. Het is al een tijdje geleden dat ik in Nederland in de bus stapte. In Dalerveen komt geen bus, tram of trein. Op het platteland komt door de weeks, één keer per uur een bus, als je in een woonkern huist, en geluk hebt. Veel is wegbezuinigd. Rondom deze bus in Rotterdam zie ik niemand. De chauffeur is net uitgestapt en steekt een sigaretje op. Vertrek je zo? vraag ik hem.' Ja dat is wel de bedoeling,' zegt hij, '..... maar ik heb...
14. oktober 2018
Op de oude kerk in Zwartemeer - de veenkathedraal - werd deze week een nieuw dak geplaatst. Ik zag het toen ik naar het Bargerveen reed. Ik kom daar graag. Een grote kraan bij de kerk was van ver af te zien. Het tafereel deed me denken aan een gesprek dat ik een paar jaar geleden had met de eigenaar van deze vervallen kerk. Hij vertelde over zijn kinderjaren: WO II, Rotterdam. Hoe hij troost vond in de oude liturgie van die tijd en hoe hij nu weer zocht naar dat geluk. Het herstel van het dak...
30. september 2018
Na een hele leuke opening op het schoolplein in het dorp, waar ik een bijdrage aan mocht leveren kwamen er leuke ideeen bij me binnen; muziek met de buurt, bijvoorbeeld tijdens Snarenpluk, iets met andere kunstvormen en levensverhalen, hoe we met elkaar omgaan. Het liefst iets wat ik met mensen in de omgeving kan doen, samenwerken. Met mijn eerste plannen stap ik deze week naar het provinciehuis, die willen na Snarenpluk wel meedenken. We praten over mijn mogelijkheden en ambities. Korte en...
20. september 2018
Het is nog vroeg. De jongste is net naar school, de oudste ligt nog op bed. Ik ben aan het wakker worden, naar buiten aan het staren. Ik droom nog wat weg in het eerste ochtendlicht. Plots staan er twee mannen bij de voordeur. Politie. De voordeur is open en ze roepen zodat ik ze horen kan. Mijn hart staat stil, ik houd het vast. Wie is er dood? ‘Niet schrikken hoor’ zegt de agent, maar het is te laat. Blijf maar eens rustig als de politie zonder aankondiging aan de deur staat. Ik kan dat...
09. september 2018
Ondertussen neemt de herfst in de tuin langzaam maar zeker bezit van de perenberg. Een paar weken geleden was het nog een komen en gaan van vliegen, bijen en wespen, verschillende soorten vlinders en de hoornaars. Nu is de berg een bijna bruine verlaten steeds vlakker wordende moespap, waar veel verschillende soorten vliegen en slechts een enkele bij zich nog aan wil wagen. De zon schijnt zo fijn in september. Ik zit erbij en kijk er naar. Vanmorgen zijn drie hoornaars erg actief. Veertien...
04. september 2018
Dus ik denk: ' Ik ga voor m'n schilderles aan snel even langs de apotheek, want daar zullen ze toch ook wel gaasjes hebben voor een brandblaar. Die kan ik daar ook even halen.' Ik loop naar de balie en leg uit aan de dame achter de balie: thee, heet, been, zus en zo. Stromend water en geen serieuze pijn. Ze is nieuwsgierig dus ik laat het maar even zien. ‘Oei, zegt ze, dat is wel een blaar ja.’ ‘Ach ja, zeg ik, ik moet even gaasje hebben voor als de blaar het begeeft. Het liefst iets dat...
01. september 2018
1975, 13 april 's avonds. Het is stil en donker op straat. Ergens in de Veenkoloniën voelt een vrouw lichte paniek. Ze is hoogzwanger en heeft geen idee wat er gebeuren gaat. Behalve haar buurvrouw is er niemand om haar heen die antwoorden geeft op vragen die ze heeft rondom haar aanstaande bevalling. Haar moeder overleed toen ze 13 jaar was, haar vader een paar jaar later. Haar broers en zus hebben hun eigen leven. Met haar verdriet kon ze de afgelopen jaren nauwelijks bij iemand terecht, en...

Meer weergeven