Fristap 19 januari 2019

Geert Douwe Horst* schreef:

 

'Op de Nationale Tulpendag 2019, zaterdag 19 januari, was er 's avonds treurnis te horen in Dalerveen. Alhoewel, treurnis, nee, niet echt, het was meer "Kleinkunst in het Groot". Laat me het U uitleggen en meebeleven (voor zover mogelijk is): In "the Bluegrass Halfway House", sinds 2018 de thuisbasis van Stichting Boet'n Deure, stond een huiskamerconcert geprogrammeerd. Optredend: "Fristap".

"Fri wie???" hoor ik U denken.

 

"Fristap" is een man-met-gitaar project van Dieter Fierens. Hij heeft eens een relatie voor zijn ogen kapot zien gaan en is daardoor in een soort zwart gat tussen een rots en een harde plaat terechtgekomen. Wat hij daar meemaakte en voelde, in 10 weken, heeft hij opgeschreven en een paar akkoorden bij verzonnen en heeft daarvan 10 liedjes gemaakt. Met hulp van "de Arme Tovenaar" Laurens Joensen (producer/gitarist) en "de Hoge Noord" Henrik Holm (bas en zingende zaag) kwamen de liedjes op de CD Het Transland. Dieter trad deze avond, 19 januari 2019, op samen met Laurens en Henrik.

 

Maar voordat het zover was, verraste lieve gastvrouw Silvia Fledderus, die samen met manlief Marcel, weer had gezorgd voor een gewèldige gastvrijheid, zeer fijne sfeer en voor super drankjes en hapjes, het talrijk aanwezige publiek, door een heus voorprogramma aan te kondigen: "de Arme Tovenaar en de Hoge Noord" !!!!! Laurens, ook genoemd "Low Joe Handsome" begon, en hoe !!!:

op de acoustische gitaar spelend "good to be back home". De toon was gezet !!! en het gemak waarmee hij de tonen uit zijn gitaar liet komen, verbazingwekkend en heul speciaal. Deze klasse was ook te horen in het tweede nummer, ditmaal op de 12-snarige gitaar. Na nog enkele nummerts gespeeld te hebben, o.a. een ode aan zijn vader, kwam Henrik er bij en samen speelden ze een Zweeds bluesnummer. Even later werd het tijd om Cornelis Vreeswijk, wiens zangstijl ook schatplichtig is aan de blues, ten gehore te brengen. Een aantal Vreeswijknummers werden door Laurens en Henrik vertolkt, zowel in het Zweeds als in het Nederlands, waarbij als afsluiter de aanwezigen het "in de mòòòòòòrgen" van het lied "Veronica" mee konden neuriën/zingen. Onnodig te melden dat beide muzikanten een welgemeend applaus als waardering ten deel viel.

 

PAUZE

 

En ja, ................ toen, .................. de verwachting, ..................... Fristap (Dieter Fierens)

Maar ja, ............. wat verwacht je????? Ikzelf verwachtte iets in de trend van: "Bat out of Hel" (Meatloaf), het laatste nummer op de autoradio toen ik de auto parkeerde die avond,

of in de trend van "ik heb genoeg van jou". Misschien wel iets als "Deel mij". de 5de en nieuwe onewomanshow van Veerle Molschaert, over -eenzaamheid-. Maar nee, niets van dit alles !!! Fristap is uniek en met weinig tot niets te vergelijken. De 10 liedjes bevatten spitse tekstgedeeltes, zoals:

"schreeuwen om begrip zonder zelf te accepteren, maar ik hoop",

"zwarte sneeuw is pas zwart als je scheel kijkt" en

"verstand komt met de tranen"

 

Kortom hele scherpe teksten, met muzikale begeleiding, waarbij Henrik ook nog eens zijn Nyckelharpa (letterlijke betekenis: sleutelharp/toetsharp) ter hand nam. Het 10de lied van Fristap was (gelukkig) een lied met een open eind. 

 

Na langdurig applaus en een dankwoord was het tijd voor het derde (goede dingen komen immers vaak in 3-voud) gedeelte van de avond: de nazit en het jammen. Van alles kwam voorbij: folk, bluegrass, country and westen, instrumentaal, vocaal. Helemaal top !!!! Het bleef nog lang gezellig in "the Bluegrass Halfway House"

 

Beter wordt het niet, wel anders, en wel van 12 t/m 14 april 2019 tijdens  Boet'n Deure Snarenpluk. (info volgt)'

 

 

* met toestemming van Geert Douwe gepubliceerd op deze pagina