Turn Up The HeatTurn Up The Heat - Tennessee StudsDe Tennessee Studs is een van de Americana bands die in Nederland weg van de massa geheel zijn eigen koers vaart. Een geluk, in de marge is immers veel ruimte voor creativiteit. Langs de voor velen onbekende rand is van deze band, in het rampjaar voor muzikanten, een pareltje verschenen: Turn up the Heat


De Tennessee Studs hebben de afgelopen jaren al mooie platen afgeleverd. En deze plaat werd dankzij de pandemie opgenomen in maar liefst zeven verschillende muziekstudio's. Oftewel voornamelijk thuis. Daarna werd het voortreffelijk gemixt en gemasterd door Thijs 'Teejay' de Melker. Sinds ik de plaat ontving, betrap ik mezelf regelmatig op de gedachte 'Zal ik even een stukkie auto gaan rijden, om midden in Turn Up The Heat te zitten?' Vanwege de fijne sfeer die plaat uitstraalt maar ook vanwege de uitstekende geluidskwaliteit. 


De band is zelf al meer dan 20 jaar onderweg. Zo tourden ze eerder bijvoorbeeld door Alaska. Op de plaat hoor je in Down East Saloon terug hoe de sfeer moet zijn geweest in deze voor de band zo memorabele tour. Met de band in de bus. Het is alsof je even in hun dierbare herinnering mag zitten. En wat broederschap betekent.  


De Tennessee Studs bestaan in de kern uit Jeroen Schmohl en Roland van Beveren, die als jeugdvrienden de band in 1999 begonnen. Henrik Holm en Jeff Cardey traden later toe en recent vertrok banjospeler Pieter Loman en kwam fiddlespeler Joram Peeters. De koers veranderde daardoor iets. Joram is een absolute muzikale aanwinst voor de band en je hoort zijn geluid ook fraai terug in de arrangementen. De mannen weten in de muziek elkaar steeds weer te vinden en de luisteraar te verwonderen. In de lage tonen, de stem van Jeff Cardey, met het verhaal van een oude boer in Old Wind bijvoorbeeld. Daarmee trilt los wat nog vast zat in donkere regionen. Wauw. En de Studs verrassen met Head in The Lake. Dat me doet denken aan muziek van Snoop Dogg. Heel cool. 


Muzikaal zit het goed in mekaar, met een auto vol met instrumenten pakken ze zelf fraai uit. Dobro. Zingende Zaag. Telecaster. Fiddles. Mandoline. Gitaarwerk. You name it. Met een vertrouwd rijtje gastspelers. Blues harp, drums, accordeon, banjo. Je hoort het allemaal op de plaat terug. Niks te veel, mooi in balans, met pakkende solo's en glinsterende glijders. 


Voor muziekliefhebbers die de moeite nemen om naar de teksten te luisteren wordt de luisterervaring nog rijker. En je kunt er ook iets over het mannenhart uit leren. Roland van Beveren die bijna alle liedteksten voor zijn rekening nam laat wederom zien dat hij een hele goede tekstschrijver is. De krochten van de ziel, het persoonlijke leven, de grenzen van bestaan worden fraai bezongen. Zo begint de plaat heel tof, met een geweldige vrouw die het vuur zal opdraaien. Van rustig aan tot gedreven opzwepend. Heet!* Daarna gaat het uiteraard gauw mis met het gevoelsleven. De plaat tovert vaak een lach op mijn gezicht, en er rollen ook tranen over mijn wangen, bij 2511 en Last Days bijvoorbeeld. 'If you could do it all over, with you do it all over with me?' Wat een schoonheid. 


Muziek en taal vullen en voelen elkaar aan bij Tennessee Studs. Soms met spijt in het aan smartlapgrenzende Think of Me, dan weer in het opliftende verliefd worden op de psychologe in Shrink. 'For her it's only business, for me it's only love' Ha! Het hart stort in de ellende en verlangt weer naar muziek van George Jones. Heerlijk zoals de heren daar overheen janken. Al luisterend ga je steeds meer van De Dude houden. Ook al loopt hij je te bedonderen waar je bij staat. Hij bedoelt het goed. Echt. De Studs spelen en zingen recht uit het hart. De plaat is dan ook keer op keer een genot om naar te luisteren. 


Turn Up The Heat is een prachtige muzikale reis geworden door het landschap van de Tennessee Studs. Mooi vorm gegeven en van binnen en van buiten tot in de puntjes fraai afgewerkt. Ik houd ervan. 


Deze CD verdient danook een centrale plek in de platenkast van iedereen die van eigenzinnige americana, grass en kwaliteitsmuziek houdt. Koop hem en ga ze live zien. Het dak gaat er gegarandeerd af. 


13 maart CD Release Paradiso Amsterdam


30 april Bluegrass Halfway House Dalerveen


* Kijk en luister hier naar de single Turn Up the Heat. 


Website Tennessee Studs


Recensie Turn Up The Heat op Realrootscafe


Recensie Turn Up The Heat op Folkforum


Silvia Fledderus

Bluegrass Halfway House